EveryBody Massagepraktijk Ede

    

Behandeling van stuitpijn. 

Stuitpijn is een klacht die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Er zijn verschillende oorzaken van stuitpijn.
Het kan ontstaan tijdens de zwangerschap of na een val. 
Stuitklachten zijn meestal goed te behandelen.

De oorzaak van stuitpijn.
Je stuit, stuitje of staartbeen zit vast aan je heiligbeen, helemaal onder aan je rug. Je stuitje heeft als functie het absorberen van de schok als je gaat zitten. Ook is het een aanhechtingspunt van oa je je bilspieren en bekkenbodemspier.

Er zijn 3 veel voorkomende oorzaken van stuitpijn bekend. In bijna alle gevallen is het stuitje zelf niet de oorzaak van de pijn. Hierdoor is de oorzaak van de pijn niet altijd duidelijk. In dat geval spreken we niet van stuitpijn, maar van coccygodynie, latijn voor stuitpijn zonder duidelijke oorzaak. 

Zwangerschap 
Stuitpijn kan zowel tijdens als na de zwangerschap optreden. Dit komt doordat tijdens de zwangerschap de stand van het bekken veranderd. Daarnaast worden de banden die het bekken stevigheid geven losser in aanloop naar de bevalling. Dit zorgt dat de spieren rond het stuitje meer belast worden. Dit kan leiden tot stuitpijn. Ook kunne SI-klachten optreden tijdens of na de zwangerschap. De symptomen verschillen echter van elkaar.

Val
Een andere oorzaak is een val op je billen. Een val kan leiden tot een kneuzing of een breuk. Hieraan is vaak weinig te doen en geneest vaak vanzelf.  

Rug
Een derde oorzaak van stuitpijn is uitstraling vanuit de rug. Vooral de onderste wervels kunnen uitstraling geven naar de stuit, doordat de zenuwen die vanuit de onderrug komen dit hele gebied aansturen. 

Behandeling
De behandeling van stuitpijn bestaat uit het masseren van de pijnlijke spieren ronde de stuit en het losmaken van de onderrug. Door de spieren rond de stuit te masseren, neemt de spanning in de pijnlijke spieren snel af. Hiervoor zoeken we de plek op die rond het stuitje het meest pijnlijk is. Door ook de rug los te masseren is de uitstralende pijn vanuit de rug goed te behandelen. De behandeling bestaat dus alleen uit massage. Medische handelingen zijn uitsluitend voorbehouden aan een arts.

Tarief
Voor een behandeling tegen stuitpijn van een uur wordt 30 euro in rekening gebracht.